5 Perkara Yang Akan Dibuat Bila Sukakan Seseorang

Assalamualaikum

Hai U'olls!

Ehem.. Testing testing..Percubaan suara.. Percubaan suara.. Siapa kat sini pernah suka kat sesorang angkat tangan! 1 2 3 4 5 6 7 ......bla bla bla. Ahh..tak payah kira pun aku dah  tahu ramai. Tapi tak nak ngaku.. Eleh.. malu la tu, malu la tu.. ( gaya menganjeng)  =p

Kalau kita suka kat seseorang apa yang kita akan buat?

Buat duit kah?
- sebab nak kawen dengan dia

Buat tak tau kah?
 - malas nak fikir. nak fokus pada pelajaran ..ecece

Buat plastic surgery kah?
 - biar nampak cantik menarik tertarik dan meletopppp gitu! Biar dia perasan kewujudan kita

Buat istikarah kah?
- mintak petunjuk. Betulkah dia ni teman hidupku. ( yang orang akan buat bila nak kawen. Kalau baru nak berjinak-jinak  suka-sukaan, payah nak dengar orang buat- betul tak?)

Buat anak kah?
Nak anak kawen la dulu. Nak buat satu team bola pun apa adehal! Oppss...Yang ini tiada kaitan.Sila abaikan ye. 


Perkara diatas hanya sampingan sahaja. Susah dan rumit. Tapi, bila kita sukakan seseorang kebiasaannya kita akan:



1. Jadi Stalker

Ini aku suka buat kalau tiba-tiba aku tersuka kat seseorang. Haha..( ee...mengaku.. tak malu sungguh!) Aku pun tak tau kenapa. Dari A-Z aku cari tau pasal dia. Umur, asal, jantina, famili dia, sekolah mana, belajar apa, kat Uni mana, siapa kawan dia, awek dia siapa ( kalau ada la.). Semua akaun laman sosial dia aku cari twitter, FB, FS, myspace. Nasib baik tak jumpa alamat dia. Kalau tak, sampai rumah dia pun aku gi cari gak. Haha..Kegilaan sungguh! Tapi sekejap je la. Tak lama pun. Sebab aku ni pemalu. Cinta dalam hati je. hehe..Tak dapat tengok dekat jauh pun tak apa.



2. Pakai cantik

Contohnya kalau pergi kuliah. Nak dijadikan cerita kau jatuh cinta pada seseorang. Kau pun dengan serta merta merubah gaya, fesyen dan style. Kalau dulu ketiak hanget, sekarang dah wangi sebab pakai en dodo. Kalau dulu baju tak gosok, sekara baju mak aii.. lendik tak dak kedut. Side pun cantik je. Sebab pakai spray kanji tu. Kalau dulu tudung macam makcik-makcik, sekarang dah lilit lilit plus klip bunga yang kecik-kecik tu. Sampai nak toleh belakang  pun payah. Tersalah lilit agaknya. Al maklumlah, tak pernah lilit tudung sebelum ni. kihkihkih.  Kalau rambut dulu belah tengah, sekarang tukar pesen dah. Spiky pulak dah. kalau cicak jatuh pun mati. Tapi 1 bulan je kau buat benda ni. Sebab dia tak pernah perasan pun semua tu. Apa lagi pandang. sebelah mata pun taknak. Malang sungguh.


lawa tak rambut I ?

Memanglah dia tak pandang, kau ngan dia lain-lain fakulti. Dia kenal kau pun tidak. Nak tengok masa bilanya. haish..saiko sungguh!

3. Senyuman menawan

Senyuman menawan bisa menggoncang hati sesiapa sahaja. Ye ke? Boleh buat hati berduka menjadi ceria. Ewahh..Kemarahan menjadi reda. Yang paling penting, boleh buat pahala. Senyuman itu satu sedekah.Nak senyuman menawan bermula dari gigi yang bersih dan sihat . (Iklan kat klinik gigi)



menawan tak?


Dulu masa musim world cup. Aku tiba-tiba jadi gila bola tak sengaja. Sebab ada minat kat sorang mamat negro ni. Haha.. Senyuman dia menawan beb. Gigi tak nak putih pulak. Bak kilau mutiara gitu. Cantik la. Walaupun rupamu gelap, tatapi gigimu tatap menjadi pujaan hatiku. eceh..

Sepanjang musim bola tu, aku buat macam-macam nak suroh gigi putih macam dia. Aku gosok gigi lima waktu sehari semalam. Siap tonyoh dengan arang lagi ( mak aku cakap, orang dulu-dulu nak gigi putih tonyoh dengan arang). Disebabkan terlalu kerap gosok gigi, gusi aku berdarah. Pedih weh! Nak makan pun tak sedap. Last-last aku sedar, aku ngan dia berbeza. Gigi kami tak sama. Lain orang lain warna giginya. Nak putih kilau bak mutiara memang tak dapat la. huhu..


4. Cuba nak jadi macam dia.

Aku tak tau la korang  macam mana. Aku dulu pernah lah juga cuba buat benda ni. Sebab aku suka dia. Tapi kami jauh berbeza. Dia dah lah sangat pandai pastu  fasih cakap orang putih. Aku suka dengar british accent dia tu.

Masa aku suka kat budak pandai tu, aku niat nak bersaing dengan dia dalam diam. Dia tak tau yang  aku kat hostel study gila-gila sebab aku suka kat dia. Haha. ( ini petanda positif, sebab aku agak pemaleh sebenarnya). Dan aku tau  yang dia konpem-kompem akan fly gi oversea sebab dia memang pandai. Nak wat cam mana, lepas dapat result SPM, aku tak dapat straight A's macam dia dan tak ditakdirkan untuk terbang diawan biru bersama-sama dia.Mulai haritu, hatiku pergi bersama-sama angin lalu. hukhuk. kau pergiiiiiiii~ gudbai my love :( 

p.s lain kali kalau belajar biar ikhlas. Jangan belajar sebab orang lain. Padan muka diri sendiri.. haish  =_=


5. Akan selalu doakan dia

''Mungkin ini memang jalan takdirku..mengagumi tanpa dicintai.. Tapi tak mengapa bagiku, asal engkau pun bahagia dalam hidupmu...~

Mungkin dia dah ada seseorang dalam hidup dia. Tapi kita suka gila kat dia. Nak buat cam mana, mungkin dia bukan jodoh kita. Yang terbaik, doakan lah kebahagian dia. Kebahagian awak, kebahagiaan saya juga - (yang ini sila muntah ye)..hahaha


K thanx Bai~

Kau nampak lurus. Tapi sebenarnya kau...


Assalamualaikum.

Hai U’olls!

Kalau jumpa dengan budak-budak yang  seperti dibawah. Sila berhati-hati ya. Ini Cuma berdasarkan pemerhatian dan pengalaman  aku je la.

Ciri – ciri budak  nerd ( lelaki)

  • Berkaca mata.Cermin mata  style orang tua.
  • .Rambut memang takdak style. Rambut disikat belah tengah. Pakai minyak sampai berkilat rambut tu. Pastu disebabkan banyak sangat minyak yang dicurah atas kepala tu, rambut jadi penyek dan melekat atas tempurung kepala. Sebab tu kepala diaorang nampak macam besar.
  •  Pakai seluar senteng. Biasanya seluar slacks. Kalau pergi kelas,  pakai kemeja butang sampai atas dan pakai tie. Kalau pakai T-shirt baju lengan panjang berkolar.
  •  Pergi kelas pakai kasut. Tak pernah aku nampak diaorang pakat sandal.
  •  Nampak diam seolah-olah sedang berfikir sambil memerhatikan keadaan sekeliling ( tak tau apa yang diorang fikirkan sebenarnya)
  •  Buat benda semuanya laju. Jalan laju. Makan laju. Menulis laju. Berjoget pun laju-laju mungkin ini tipu. hahaha. Kalau dengar mp3 pasang kuat-kuat walhal pasang fon telinga. Pastu kepala terhangguk-hangguk  dan tangan goyang-goyang. Layan habis kot. Syok sendiri. Orang tengok pun nampak pelik..hahaha



cute ke? euww...


Dulu aku suka gak tengok budak –budak nerd ni.  Kadang-kadang dieorang nampak cute.  dengan kelakuan yang macam tu. Cute ke? Eww.. Aku ada gak sembang ngan sorang nerdy ni, dia memang pandai la dalam serba serbi. Otak memang tiptop. Kalau orang tanya ada je jawapan dia. Sampai satu tahap rasa nak lempang je . Ye ar semua dia nak bolot.Macam  la dia sorang je nak jawab. Orang lain pon nak jawab gak! Dalam hati aku, ‘’Aku memang jeles dengan kau sebenarnya’’. Huh..

Aku suka nak tau kalau dia ada minat kat siapa-siapa.Sebab dia pun manusia juga. Ada perasaan. Mesti  la pernah merasakan kehangetan perasaaan jatuh cinta . Betul tak? Menurut sumber-sumber  yang boleh dipercayai. Memang betul dia suka kat someone. Dan sampai sekarang tak dak siapa yang berjaya mengorek rahsia dia. Well, tak dapat disangkal lagi nerdy ni memang pandai simpan rahsia.

Aku selalu gak la layan sembang dia. Aku tanya dia suka buat apa. Dia memang suka gila main game. Dia cakap semua game dia main. PES, DOTA ( orang yang tak ada awek memang suka layan ini), sampaikan game lucah pun dia main. ( aku pun tak tau game lucah apa yang dia main. Nak tanya segan). Aku Cuma tau main game zombies vs plants. Dia cakap, ‘’ Ahh ..itu semua game pompuan’’.Masa dia cakap pasal game lucah tu, aku memang agak malu disitu. Start haritu aku macam kurang sikit nak tanya pasal personal  life dia. Kang dibantainya cerita benda-benda yang  tak sesuai untuk aku, tak ke malu.

Aku dah mula pikir macam-macam pasal dia. Aku tak nak la tuduh macam-macam kat orang pandai  baik macam dia. Tapi satu kejadian membuatkan aku memang percaya yang budak nerd ni  tak serba serbi  baik.  Memandangkan dia suka usung laptop dia kesana-kemari. Suatu hari kat kelas , dia sedang menunjukkan sesuatu pada kawan dia. Aku yang kebetulan duduk kat  belakang tu , jadilah  pengintai.  Apa benda la yang dia nak tunjuk kat member dia tu. Erm.. dia tunjuk assignment rupanya. Bagus !          (dalam hati aku) lepas diaorang selesai sesi sembang singkat. Dia pun kelik pangkah. Nak tutup file tu. Dan tiba-tiba..

Aku ternampak satu gambar kartun comel  gila! Rambut panjang mengurai!  Mata bulat bersinar-sinar lagi! Dengan costum ala-ala puteri kayangan! Tapi part bahagian atas tu uncovered. Memang  aku terkejut la. Background desktop dia gambar kartun tak pakai baju. Tapi berkain. Damn!

Sejak kejadian haritu kesukaan aku terhadap mereka dalam kategori ini agak meleset. Mungkin ini bukan hanya pada lelaki tapi juga yang perempuan. Disebabkan aku tak dak  pengalaman dengan perempuan      jadi aku tak leh nak cerita pasal diaorang. Uhuhu..


masih ramaikah lelaki seperti ini?

Di sebuah mapley….

Jam pukul 12 tengah malam. Mista Jay dan kawan-kawan baru sahaja sampai. Duduk jer datanglah seorang aney yang takmandi entah dah ape bulan Tanya nak order ape. Pas sorang sorang gitau nak order ape. Ada jgak yang saje nak kenakan aney yang memakai ‘natural perfume’ tue ngan order yang merepak2. Sekadar angguk jelah aney tue sebab xpaham yang dia sedang dibuli.kihkihkihhh. dah order, mista jay terus menyeluk sakunya sambil mengeluarkan hanset sony Ericsson pemberian mista papa empat tahun lalu. Masih elok hanset itu dalam jagaan mista jay. Tekan itu dan tekan ini. Rupa-rupanya men-silentkan hansetnya……….

Sedang syok menonton bola sepak tambah lagi team feberetnya real Madrid….

Cristiano ronaldo sedang mengelecek bola melepasi tiga pemain barcelona dan memasuki kawasan di depan gol berhadapan dengan penjaga gol barca…..pada masa yang sama………….

‘beepppp beeeepppppp…beeppp beeppppppp’

Hansetnye menggegarkan diri. Lantas mista jay mengeluarkan hanset melihat msg yang masuk………padahal masa tue game berada pada saat yang genting…

Dalam hati ‘ohhh..sayang ku yang msg….’

Tettt..tettt..tettttt……….

Msg delivered. Dan pada masa yang sama mapley hingarbingar dengan jeritan

‘gooolllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllll’

Yes!mista jay tersenyum lebar. Gol jugak akirnya. Walaupun dia takdapat melihat gol secara live sebab sedang membalas msg miss awek syg,dia tak mengeluh. dia masih boleh tgok ulang tayang:)

Rupa-rupanya mista jay men-silentkan phone nye supaya tak mengganggu kawan-kawannye…..


Wahai rakyat Malaysia sekalian…

Masih ramaikah golongan yang camnie??


Sanggup reply msg ms tengok bola?

Sanggup pause game ms men ps3?

Sanggup angkat call miss awek syg ms men dota?

Sanggup anta miss awek syg ke klinik padahal dah janji ngan member-member nak men futsal same2??


Hahahaaa….


Jom rungkaikan segala persoalan ini……

Kalaulah aku seorang lelaki...

lily versi lelaki



Kalau la aku ni lelaki, aku nak jadi laki-laki yang berbudi pekerti, gagah berani, handal dalam serba serbi. Kalau ada gadis-gadis tak kira la yang kacak atau tak kacak sedang dalam kesusahan, pasti aku akan berbakti. Ye lah, aku kan gentleman. Wajiblah tolong ni. Kalau aku tengok dorang bawak barang berat-berat, aku offerkan diri aku bawa barang yang berat tu. Bukan macam sesetengah orang kaum aku tu, tau pandang je, bukan nak tolong. Tak gentleman langsung. Tapi tak de lah sampai nak bawakkan handbag perempuan. Macam dorang takde tangan pulak kan. Lagipon aku kan macho, wajah dah macam Damon Salvatore tapi bawak beg pompuan, kaler pink lagi. Haish, tercalar kemachoan dan kejantanan aku ni. Tapi jangan risau, kalau ada makcik-makcik mintak aku bawakkan bakul sayur, aku steady lagi. Makcik-makcik dah tua, aku lelaki sejati memahami.

Bila aku naik bas, aku akan bagi pompuan-pompuan naik dulu. Takpe, aku kan lelaki, gagah perkasa. Kalau kena berdiri sebab nak melindungi perempuan yang kurang gagah ni, ape salahnya. Kalau aku duduk dengan enaknya, tapi kat sebelah aku berdiri awek cun bawak banyak barang berat-berat pelbagai jenis. Tercalar lagilah kejantanan aku ni. Macam aku pulak yang lembik. Dorang lagi gagah perkasa. Lagipon, aku tak berbini lagi. Manalah tau, kot-kot jodoh aku ada dalam bas tu. Naiklah saham aku nanti. Ye lah, lelaki gentleman. Tak ramai dah kat dunia ni. Jadi rebutan para gadis-gadis. Ehem..

Well, aku bukan gay or pondan or maknyah yang tak sedar-sedar jantina diri. So, takde la aku nak masuk je sesuka ati. Kaum aku memang banyak yang macam ni. Sedangkan kat komuter dah label koc perempuan sepanjang masa. Jadilah seorang lelaki yang reti mengeja lagi membaca. Handal lagi bijaksana. Macam aku ni. Opps.. sori!! Terkutuk kaum sendiri.

Kalau aku seorang lelaki, akan ku jaga kesopanan diri. Takde lah nak meludah sesuka hati. Apa kau pikir, orang tak geli?? Akukan lelaki sejati. Idaman sang puteri. Kebersihan tu priority. Badan wangi ketiak tak hangit. Barulah up konfiden diri. Bukanlah nak suruh orang puji. Tapi, paham-paham lah sendiri. Kata nak awek cun. Kalau badan pon berdaki, awek kurang cun pon lari. Susahlah aku nak kahwin nanti. Orang cakap, masa bercinta, kentut pon wangi. Kentut aku memanglah wangi. Tapi, takdelah aku sampai nak tunjuk kat semua orang kentut aku ni wangi. Cover-coverlah sikit. Aku dengar lagi, orang cakap kentut berbunyi tu kurang busuk. Tapi kentut tak berbunyi?? Jadi, sebagai lelaki sejati, kentut tak berbunyi or kentut berbunyi, pandai-pandai lah aku sembunyi.

Kalau aku lelaki, aku akan rajin usaha. Yelah, tanggungjawab aku ni berat. Kalau aku malas usaha, main-main saja, dah kahwin nanti, sape nak tanggung anak bini? Kalau boleh, aku tak nak la bini aku idop susah dengan aku nanti. Alah, pompuan sekarang ni demand tinggi. Sebagai bakal suami yang memahami, mesti aku rase loser je kalau tak dapat penuhi. Alah, tak yah cakap soal tanggungjawab pada bini. Tanggungjawab pada famili pon dah besar tak tercover lagi. Inilah dinamakan lelaki. Dah tu? Sedarlah diri..

Merokok? Kawan-kawan aku cakap isap rokok tu macho. Tapi, aku kan lelaki yang bijak dan teliti. Aku tengok gigi dorang tu kuning. Bau pon busuk. Undang penyakit penyakit satu hal. Sebarkan penyakit pun satu hal lagi. Plus, pompuan sekarang ni tau jaga diri. Dorang tak suka rokok-rokok ni. Jadi, bagi menyediakan diri aku sebagai lelaki mithali, rokok aku tepis tepi-tepi.






Oh, satu hal lagi. Aku tengah berlatih sekarang ni. Yelah, lepas kahwin nanti, takkan lah aku nak suruh bini aku je yang buat serba serbi. Ini zaman bukan zaman datuk nenek lagi. Pompuan sekarang ni keje. Balik umah mestilah penat. So, aku decide nanti, kalau ada rezeki berbini, aku nak jadi suami mithali. Tegas itu mesti. Tapi, memahami itu wajib. Aku tak nak lah jadi macam lelaki yang dalam tv. Balik keje je, pakai kain pelikat, amik paper, melongo depan tv. Pastu arah bini buat itu ini. Apa kau ingat bini tu orang gaji? Kerja rumah semua, kitorang bahagi-bahagi. Barulah rumah tangga aman abadi. Ada suami yang memahami. Alah, kata sayang bini. :)

Okeh cukuplah saja arini. Dah complete aku sebagai lelaki idaman hati. Sudah hensem, gentleman lagi. Tambah rajin, sopan lagi. Bukanlah sopan yang auw auw tu la. Kesopanan diri maksud aku ni. Nama pun lelaki idaman hati, mestilah susah dicari. Nak dapat laki sejati, pompuan tu pon mesti sejati. So, jom muhasabah diri.


edward cullen ni aku punyer.. :D



Babai. Lily undur diri. Nak berlatih jadi perempuan sejati. Hihihi..




PEACE NO WAR :)




Salam. Thanx.
hensem...Cute...Hot...macho...
hola....

kalo tgk lelaki kan,korg suka golongkan dorg dlm golongan mane???

hensemkah???cuTekah??machokah?? or hotkah??

tp ada ke lelaki melaYu yg mcm kat atas???

ADA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!hahahaha....

kalau kat mesia ni yg hensem mcm fahrin ahmad...yg cute lebey krg asyraf muslim...x pon si dafi...hik3...

lau macho plak,kwn ak ckp mcm faizal tahir...hot ntah la mcm sape...ada cth sorg..
tp lau gtau kt sini..konpem korg x knl...

dulu ada la sorg kwn ak ni,mase tu kt psr mlm...dia ckp ada sorg mamat yg melepasi kitaorg ni hot giler....pastu dia n kwn ak yg len,pusing blk g kejar mamat tu sbb nk tgk muka dia...ak ape lg...jln la kedek2 dgn lajunya...bkn sbb nk kejar mamat hot..tp nk kjr kwn2 ak ni...bkn ape,tkt kena tggl...da la mase tu baru lg berjinak2 ngn psr mlm...hahahaa....

kejar punyer kejar...akhirnya dpt jugak tgk muka dia...org len beria2 nk tgk muka mamat tu...tp ak beria2 nk tgk muka makwe dia...hak3...(ak bkn les ok...bkn pe,ak tkt mamat tu perasan ak suka kat dia...so baek ak g tgk makwe dia)...makwe dia comel...mix kot...muka mcm cina2 skt...

smbg blk citer sal mamat tu....dah kwn2 ak tgk dia,dorg ckp mamat tu tgk ak...ak da tkt da..t dia ingat ak suka kat dia ke..x pon suke makwe dia...tp ak buat muka biasa je...buat2 x nmpk je mamat tu...hahhaa...

muka mamat tu bole tahan la,bersih...kulit cerah n bole dikatakan ada rupa la..sesuai la dia dgn makwe dia tu...tp ak pn x phm kenapa kwn ak ckp dia hot....haih...kena belajar lebey lg ni sal laki...hehehe.....

k la...da penat cik meow2 bobe...
daaaa............

p/s : muka lau hensem ke,cute ke,macho ke,hot ke,tp kalo perangai x lawa x ok gak...ni kalo ak la,ak da reject...hehheehee.....